Stránky

Hledat Googlem

pondělí 2. května 2011

Google Sites: Více než 100 nových písem z galerie Google Web Fonts

Písma z Google Web Fonts nově i v Google Sites
1. března jsme v článku Blogger: Web Fonts. Více typů písma pro váš blogspot psali o rozšíření nabídky písem pro blogery. Nyní se dočkali i autoři webů, kteří pro své stránky používají Weby Google.

Díky písmům z galerie Google Web Fonts se nabídka rozšířila o více než 100 nových písem a vedle tradičních web fontů jako Normální Sans Serif, Normální Serif, Courier New, Georgia, Trebuchet, Verdana se nově objevila třeba zajímavá rukopisná písma jako Indie FlowerThe Girl Next Door nebo Waiting for the Sunrise.

Ukázka nových fontů
Abychom si udělali lepší představu o tom, jak některá nová písma přidaná do webů Google vypadají, podíváme se na ně víc zblízka. K tomuto účelu použijeme pangramy, což jsou krátké a často i vtipné věty obsahující všechny znaky abecedy. Pro anglickou abecedu se používá známý pangram The quick brown fox jumps over a lazy dog, pro francouzskou Portez ce vieux whisky au juge blond qui fume. Pangram obsahující všechny znaky české abecedy je Nechť již hříšné saxofony ďáblů rozzvučí síň úděsnými tóny waltzu, tanga a quickstepu, častěji se ovšem používá pangram Příliš žluťoučký kůň úpěl ďábelské ódy, který obsahuje všechny znaky s diakritikou. Seznam pangramů pro jednotlivé jazyky najdete na Wikipedii - List of pangrams.

Indie Flower
The Girl Next Door

Waiting for the Sunrise

Poznámka: Jak sami vidíte, česká diakritika dělá některým písmům stále ještě problém, obzvláště pak písmena ť a ď, takže je dobré si vybrané písmo nejdříve otestovat pomocí českého pangramu Příliš žluťoučký kůň úpěl ďábelské ódy v prohlížeči fontů Google.   

Jak změnit písmo?
Písmo lze změnit v nastavení Vzhledu webu v části Barvy a písma. Zkráceně lze cestu k nastavení písma popsat následovně:

Tlačítko Další akce  > volba Spravovat web > část Vzhled webu > položka Barvy a písma >
Obrázek níže ukazuje, jak změnit Písmo stránky. Obdobně lze změnit písmo i pro další oblasti webu, jako například Písmo nadpisu nebo Písmo obsahu.


Související články
JirbarBlog: Blogger: Web Fonts. Více typů písma pro váš blogspot
JirbarBlog: Google Web Fonts: Písma Google pro váš web
Jaké písmo neboli font použít?

Související odkazy
http://googledocs.blogspot.com/2011/04/google-sites-brings-you-over-100-new.html
http://googleappsupdates.blogspot.com/2011/04/get-more-creative-with-web-fonts-in.html

7 nejoblíbenějších článků týdne

10 nejoblíbenějších článků za posledních 30 dnů

TOP 10 - Nejoblíbenější příspěvky

Přečtěte si také

Aktuální počasí a předpověď pro Brno, Česká republika